Çocuk işçiliği güncelliğini koruyan sosyal bir sorundur. Çözümüne yönelik kısa ve uzun vadeli politikalar üretilmektedir. Kısa vadede mevcut durumun iyileştirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısında uygun hale getirilmesi amaçlanırken, uzun vadede bu sorunun tümden ortadan kaldırılması hedefi gözetilmektedir. Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadelede yasal boyutta pek çok düzenleme bulunmaktadır. Fakat uygulamada hedeflenen başarıların elde edildiğini söylemek güçtür. Bunda yasal mevzuatta bir birlikteliğin olmayışı ve çocukların daha çok yasal düzenlemelerin dışında kalan kayıt dışı sektörde çalışıyor olmaları etkilidir.
Keywords
Abstract
Child labour is a current social problem. Short and long term policies are produced for the solution. While short term are aimed making it more suitable for workers' health and work safety, the goal of eliminating this problem from the long term is taken into consideration. There are too many regulations on the legal aspects of the fight against child labor in Turkey. But it is difficult to say that the targeted achievements are achieved in practice. This is due to the lack of compliance in the legislation area and the fact that children work mostly in the informal sector.
@article{2017,title={İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ},abstractNode={Çocuk işçiliği güncelliğini koruyan sosyal bir sorundur. Çözümüne yönelik kısa ve uzun vadeli politikalar üretilmektedir. Kısa vadede mevcut durumun iyileştirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısında uygun hale getirilmesi amaçlanırken, uzun vadede bu sorunun tümden ortadan kaldırılması hedefi gözetilmektedir. Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadelede yasal boyutta pek çok düzenleme bulunmaktadır. Fakat uygulamada hedeflenen başarıların elde edildiğini söylemek güçtür. Bunda yasal mevzuatta bir birlikteliğin olmayışı ve çocukların daha çok yasal düzenlemelerin dışında kalan kayıt dışı sektörde çalışıyor olmaları etkilidir.},author={-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU},year={2017},journal={Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences}}
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU . 2017 . İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ . Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences.DOI:null
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU.(2017).İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ.Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU,"İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ" , Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences (2017)
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU . 2017 . İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ . Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences . 2017. DOI:null
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU .İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ. Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences (2017)
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU .İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ. Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences (2017)
Format:
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU. (2017) .İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU . İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ . Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences . 2017 doi:null
-Hanife CANDIR ŞİMŞEK, Şebnem KİRAZOĞLU."İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ",Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences(2017)
Aksoy, H.H. (2017). Meslek Liseleri Öğrencilerinin İşletmelerde Beceri Eğitimi:
Aksoy, H.H. (2017). Meslek Liseleri Öğrencilerinin İşletmelerde Beceri Eğitimi:Okul Destekli Çocuk İşçiliği. Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi. 62-63. ss. 74-81.
Baştaymaz; T. (1990). 6- 15 Yaş Grubu Bursa‟da Çalışan Çocuklar Üzerine Bir Araştırma. Friedrich Ebert Vakfı. İstanbul.
Baştaymaz, T. (2000). Çocuk Emeğinin Kullanımı Engellenebilir Mi? Ipec ProjesineEleştirisel Bir Bakış, Prof. Dr. Nusret Ekin‟e Armağan, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası Yayını. 38. ss.291-302.
ÇSGB. (2017). Ulusal İstihdam Stratejisi (2014–2023) İstihdam Sosyal Koruma İlişkisinin Güçlendirilmesi Ekseni Raporu. 63. ss.86-93.
ÇSGB. (2005). Türkiye‟de Çocuk İşçiliği Sorun Bizim Bilgilendirme Materyali, ÇSGB Genel Yayın. 122.
Duyar İ. (2013). Çalış(tırıl)an Çocuklarda Bedensel Yıpranmalar. İnsan Bilim Dergisi 2(1). ss.1-14.
Fidan, F. (2004). Çalışan Çocuk Olgusuna Sosyo- Psikolojik Bakış Sanayide Çalışan Çocuklar Örneği. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 1. ss. 30-49.
Gülçubuk, B., Karabıyık, E., Tanır, F., (2003). Baseline Survey on Worst Forms ofChild Labour in the Agricultural Sector, Children in Cotton Harvesting in Karatas.Adana, ss.101-106. file:///C:/Users/User/Downloads/2003_turkey_bls%20(1).pdf Erişim Tarihi: 19.11.2017.
Gülçubuk, B. (2012) Tarımda Çocuk Emeği Sömürüsü ve Toplumsal Duyarlılık, Çalışma ve Toplum. 33. ss. 75-93.
Günöz, M. (2007). Türkiye’de Çocuk İşçiliği Sorunu ve Çözüm Önerileri. ÇSGB Uzmanlık Tezi. Ankara.
İşeri, B., Sözen, G., Melik, Ö., Yavaşcan, Ö., Başkesen, A.,Çoker, I.,Yaprak, I.,(2005). Çocuk; Sosyo-Kültürel Özelikler ve Sağlık Taraması - İzmir Otomotiv Sanayi. İzmir Tepecik Hastanesi Dergisi. 15(1). ss. 45-56.
Kolk, A., Tulder, R.V., (2002). “Child Labor and Multinational Conduct: AComparison of Interrnational Business and Stakeholder Codes”, Journal of Business Ethic. 361. ss.291-301.
Lordoğlu, K. (2016). “Türkiye‟de Çocuk İşçiliğine İlişkin Değerlendirme veSaptamalar”, Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi. Ekim 2016-Mart 2017. ss.18-28.
Uslu, Y. (2014). Muğla İlinde Oto Yan Sanayii’nde Çırak Olarak Çalışan Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalışma Koşulları Ve İş Sağlığı Ve Güvenliği Bakımından
Yandakçı, A. N. (1994). Mobilya İmalat Sanayiinde Çalışan Çocuk İşçi ve ÇırakÖğrencilerin Uğradıkları İş Kazalarında Eğitimin Rolü. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
Yıldız Ö. (2007). Çalışan Çocuklar: „Sorun‟ mu? „Çözüm‟ mü? Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 6(2). ss.57-66.
TİSK, (1997), “Sanayi Bölgelerinde Çalışan Çocukların Sorunları”, Tisk ,171, http://disk.org.tr/2014/04/disk-ar-cocuk-isci-sayisi-dunya-genelinde-azalirken-